tisdag 18 september 2012

Dantes Inferno Anno 2012

Vaknade i natt. Gatlyktornas smutsgula neon sipprade förbi sidorna på rullgadinen. I skenet som kastade skeva rektangulärer i vardagsrummet såg jag Vergilius- den gamle romerske skalden. Han tog min hand och vi började den långa färden ner genom Infernos kretsar.

Passerade den fjärde kretsen, där de giriga straffas. Såg Caremas bolagsdirektörer stå i en lång ringlande kö för att väga in sig med tvångsblöjorna de hade på sig (en kombination av blöja och kyskhetsbälte med lås vars nyckel de tvingats att svälja med den vattniga morgongröten). Ingen hade bajsat på sig tillräckligt, utan de fick vackert lämna invägningen med en full blöja, nedslaget huvud och fortsätta göra på sig. - Några kilo till kunde de minsann kräma ur sig innan det är dags för blöjbyte, tyckte Vågmästaren. Ovanför dem svävade en tub Inotyolsalva som en gäckande hägring - en lindring för deras illröda stjärtar, som de aldrig skulle nå. Om natten trodde bolagsdirektörerna att de skulle vyssjas till sömns. Men eftersom deras illröda stjärtar klappades av Markandens osynliga hand, så blev pinan bara ännu värre.

Passerade femte kretsen. Här dignade särskrivarna under varsin gigantisk mellanslagstangent i marmor - vägandes ett ton för varje felaktigt mellanslag de gjort sig skyldiga till i sitt erbarmerliga jordeliv. Särskrivarna tvingades fram till en ravin som de tvingads hoppa över med sin mellanslagstangent på ryggen. Ravinen var lika bred som den sammanlagda längden av alla särskrivna mellanrum som syndaren gjort sig skyldig till.

Passerade sjätte kretsen. Här var Christer Björkman, Rix FM-redaktionen, Takida och Dead by april begravda i en metaforisk manifestation av den dynga de producerat i jordelivet. Det regnade ruttna ägg och tomater över dem. Regnet ackompanjerades av oväsendet från spruckna högtalare: av Curly Sue på repeat. Då och då blev det tyst - en kort reklampaus med jingeln "Bäst musik just nu" - och så började helvetet om igen. Curly Sue, ruttna ägg och tomater i en aldrig sinande ström.

Passerade den sjunde kretsen. Ett jättestort saft- och bullkalas pågick inne i en paviljong. Från paviljongen hördes ljudet av skratt och sorlet av glada männsikor. Värme och gemenskap. Utanför blev Jimmy Åkesson, som var klädd i en svensk folkdräkt, motad i dörren av dörrvakten med hänvisning till att Jimmy hade fel färg på sina knätofsar och att det inte fanns tillräckligt med Festis över till honom. Bakom dörrvaktens axel, så skymtade ett aldrig sinande berg av Festis och bullar. Jimmy fick vackert trava hem igen. Ensammen och ställd utanför männsikornas värme och gemenskap. Hem till sitt tält som stod uppställt i en krigs- och svältdrabbad krigszon, där bomberna föll i en aldrig sinande ström. Vergilius berättade att proceduren upprepade sig varje kväll och att den skulle göra det i all evighet.

Hur ser din topografi över Dantes Inferno och helvetet ut? Vilka är synderna? Vilka är syndarna? Vilket straff får de? Och om Dante levt idag, vem skulle han ha placerat i den nionde, nedersta och värsta, kretsen? Dömd att för evigt sitta fastfrusen i Cocytos is?

Jazzmördaren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar