 |
Men en Luthersk frenesi satte Lilla Tvivlaren upp sitt anslag. |
På julaftonsmorgon deklarerade sjuåringen, hädanefter kallad den Lille Tvivlaren, att han minsann skulle sätta upp ett anslag på dörren: "Fusktomtar förbjudna". Den Lille Tvivlarens häxjakt på falska tomtar hade nått proportioner som kändes smått ohanterliga. Jag, tagen av stundens allvar, förstod någonstans att jag var tvungen att uppbåda all min krigslist.
Sagt och gjort. Vid julbordet "gick jag på toaletten" medan storasystrarna, mina älskade medkonspiratörer, avledde den Lille Tvivlarens uppmärksamhet. Jag låste toaletten från utsidan, skyndade ut i farstun och svidade om till tomte, på en tid som skulle få Stålmannen grön av, inte kryptonit, utan avund. Bankade på dörren, Lille Tvivlaren öppnade, och efter den sedvanliga tomtesvadan "Ho ho, finns det några snälla barn här" osv, frågade jag om jag fick låna toaletten. Bankade på dörren och ropade till mig själv: "Det är upptaget!"
Nåväl, när klappar utdelats, tomten fått sin kram och lämnat den Nilssonska palän för vidare färd med renarna, så sa den Lille Tvivlaren på kvällen:
"Pappa, jag tror på tomten.."
Tvivlet hade skingats.
Ordningen var återställd.
Och den lilla detaljen som övertygade honom var just det enkla faktum att toalettdörren var låst (något som han själv kontrollerade) och att han trodde att jag var där. Ja, det och att största storasystern uppmärksammade sin smått förvirrade far om de röda bomullsbollarna från tomteluvan som fastnat i håret.
Så, slutet gott, allting gott
(och även om vi alla vuxna försåsigpåare vet att det bara är en tidsfråga innan tvivlet återfinner sig, och tron på tomten så småningom ersätts med rationellare dogmer som t ex att marknadsekonomin är universallösningen på livets alla problem, att positivt tänkande är den optimala kompassen för vår världs vilsna själar etc - så var det ändå en seger).
Tomten vs. Lilla Tvivlaren
1-0.